Kasvatusperiaatteeni

Kasvattamani rotu:  Parsonrussellinterrieri

Jokaisella kasvattajalla on omat näkemyksensä siitä millaisia koiria haluaa kasvattaa. Kaikki haluaisivat varmasti kasvattaa terveitä, hyväluonteisia, kauniita ja kaikin tavoin rodunomaisia koiria. Vain harva koira on kuitenkaan kaikilta osin ”täydellinen”, joten jalostusvalintoja tehdessään kasvattajat joutuvat tekemään valintoja. Tavoitteenani onkin kertoa millaisia valintoja minä teen ja millä perusteilla valitsen jalostukseen käyttämäni koirat. Kerron myös missä asioissa olen valmis tekemään kompromisseja – ja missä taas en.

Koirien kasvatuksessa on kolme huomioitavaa osa-aluetta: terveys, luonne ja ulkonäkö. Kerronkin ensin päällisin puolin ajatukseni näistä kolmesta osa-alueesta ja syvennyn sen jälkeen tarkemmin niihin.

-          Terveys: koiran hyvä terveys on perusedellytys jalostukseen käyttämilläni koirilla. Vakavaa perinnöllistä sairautta sairastavaa tai kantavaa koiraa ei pidä käyttää jalostukseen JOS on olemassa riski siitä, että sen pennut tai pentujen jälkeläiset sairastuvat samaan sairauteen. Vakavalla sairaudella tarkoitan tässä yhteydessä kaikkia sellaisia sairauksia, jotka aiheuttavat koiralle kärsimystä, lyhentävät sen elinikää tai heikentävät sen elämänlaatua. Haasteena tässä on tietenkin se, että useinkaan emme tiedä mitä sairauksia koiramme kantavat.

-          Luonne: Koiran luonne ja siihen liittyvät käyttöominaisuudet ovat kasvatustoimintani punainen lanka. Pentuesuunnitelmia tehdessäni teen valinnat aina ensisijaisesti luonteen perusteella. Tiettyjen kriteerien tulee täyttyä, jotta voin edes ajatella käyttäväni urosta – tai narttua – jalostukseen. Mitä nämä luonteenpiirteet sitten ovat; siitä lisää myöhemmin.

-          Ulkonäkö: Ulkonäön osalta vaatimukseni liittyvät lähinnä mahdollisimman oikeanlaiseen rakenteeseen. Rakenteessa ei tulisi olla sellaisia virheitä, jotka vaikeuttavat koiran liikkumista tai harrastamista. Sen sijaan olen valmis hyväksymään moniakin puutteita liittyen mm. karvan väriin, korvien asentoon, silmien väriin/muotoon tai muihin mielestäni varsin vähäpätöisiin seikkoihin.

Terveys

Muutama sananen terveydestä: Parson on vielä melko terve rotu ja toivottavasti pystymme sen sellaisen pitämäänkin. Esim. silmäsairauksia on kuitenkin jonkin verran ja onneksi niiden periytymisen selvittämiseksi tehdään kovasti töitä. Tähän mennessä linssiluksaatio- geeni on pystytty paikallistamaan ja se onkin merkittävä askel kohti terveempää rotua. En missään nimessä kannata PLL kantajien sulkemista jalostuksen ulkopuolelle, koska nyt geenin löytymisen jälkeen tilanne on hallinnassa ja perinnöllisen linssiluksaation mahdollisuus pystytään käytännössä ehkäisemään (ainakin ennen mahdollista uutta mutaatiota). PLL- kantajien vastuullinen käyttäminen pitää parsoneiden geenipoolin monipuolisena.

Terveys on tärkeä, mutta äärimmäisen hankalasti ”jalostettava” asia. Haluan kyllä kasvattaa terveitä koiria, mutta miten voin varmistaa, että onnistun siinä? Täydellistä varmuutta tähän en voi saada mitenkään. Kasvattajana haluan kuitenkin tehdä kaiken minkä pystyn ja sitoudun seuraaviin asioihin:

-          Jokaisen myymäni pennun hintaan sisältyy yksi silmä- ja polvitutkimus. Tavoitteena on saada mahdollisimman kattava kuva omien kasvattien terveydestä näiltä osin. Tulen myös kannustamaan kasvattien omistajia käyttämään koiriaan silmätutkimuksissa tämän jälkeenkin.

-          Pyrin avoimuuteen kaikissa kasvattieni terveyttä koskevissa asioissa. Kerron – kasvattien omistajilta luvan saatuani – nettisivuillani kasvattieni mahdollisista sairauksista.

-          Seuraan kasvattieni terveydentilaa ja huomioin mahdolliset esiin tulevat sairaudet. En käytä vakavasti sairaita koiria – tai niiden lähisukulaisia, jos tilanne niin vaatii – jalostukseen.

-          Seuraan rodun terveydentilaa siltä osin kuin se on mahdollista ja huomioin sen jalostusvalintoja tehdessäni.

LISÄÄ TEKSTIÄ TULOSSA MYÖHEMMIN…

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>