Nisätulehdusta, pentujen hoitoa, agilityä ja 9 uutta pentua röntgenissä!

Viimeiset seitsemän viikkoa ovat olleet yhtä tunteiden vuoristorataa. Pentujen ensimmäiset viikot sujuivat oikein hienosti ja painot nousivat olosuhteisiin (seitsemän pentua pienellä nartulla) nähden oikein hienosti. Pentujen ollessa 2,5 viikkoa vanhoja, Flow:lla nousi yhtäkkiä kuume nopeasti 41,6:een asti. Olin itse kouluttamassa, mutta sain Timolta viestin, ettei Flow halua syödä, ei imetä ja makaa vaan. Pyysin mittaamaan kuumeen ja sen jälkeen olinkin hetken aikaa aivan varma, että sillä on kohtutulehdus :(  Timo lähti kiidättämään Flow:ta Aistiin päivystykseen ja itse lähdin perässä. Ennen kuin ehdin perille oli kohtu ultrattu: hyvin pian selvisi, ettei kyse ole märkäkohdusta. Aistissa Flow oli oksentanut ja ripuloinut ja itse aloin heti epäillä jotain äkillistä suolistotulehdusta. Kyse oli kuitenkin vain korkean kuumeen aiheuttamasta reaktiosta. Tulehduksen syy ei heti selvinnyt, mutta Flowlle alettiin heti antaa kolmea eri antibioottia suoraan suoneen ja koska yksi nisä oli ollut ”hieman kovettunut”, epäilivät nisätulehdusta. En ehtinyt edes perille asti kun Timo soitti ja sanoi Flown jäävän yöksi Aistiin (hyvä niin!). Yön aikana nisä oli turvonnut pahasti ja kun Flow seuraavana päivänä kotiutettiin, nisä oli sinertävä ja kotona väri vaan tummeni. Koitin lypsää nisää ja jonkin verran maitoa siitä tulikin. Voin vain kuvitella miten kipeä se oli, mutta Flow antoi hoitaa sitä hienosti. Pentujen ei annettu imeä, sillä lääkkeet (kipulääkkeet+ vahvat suonensisäiset antibiootit) estivät sen. Jouduimme siis syöttämään pentuja aluksi ruiskulla, myöhemmin tuttipullolla ja pentujen ruokinta olikin ihan oma lukunsa… helposti 5-6 tuntia päivässä siihen sai aluksi menemään.

Olin aika hämmästynyt kun Flow kotiutui, sillä minusta nisä oli pahan näköinen ja paheni koko ajan. Seuraavana päivänä vein Flown takaisin, sillä nisään näytti tulevan kuolio. Tuttu eläinlääkäri sanoi, että toipuminen on nopeampaa jos nisä avataan kuin jos sen annetaan itsestään ”räjähtää”. Valitettavasti Aistiin palatessani oli taas päivystysaika (lauantai), eikä päivystävä eläinlääkäri tuntunut olevan kovin innokas leikkaamaan nisää pyynnöistäni huolimatta. Nisää kyllä ultrattiin kovasti, mutta loppuen lopuksi sille ei tehty mitään. Flow oli jälleen loistava potilas, antoi tutkia ja hoitaa ilmekään värähtämättä.

Palasimme kotiin ja seuraavan yönä nisä sitten räjähti. Flowta tilanne kyllä helpotti, mutta noin 6cm pitkä, 2cm syvä ja 3cm leveä avohaava mahan alla näytti suoraan sanoen aika kammottavalta. Mustat nahanriekaleet roikkuivat ja mätää valui haavasta. Ajattelin, että nyt en lähde Aistiin ajamaan vaan lähetin ensin valokuvan. Aistissa oli ilmeisen kiireistä (sunnuntai) ja ehdottivat, että tulen maanantaiaamuna hoidattamaan haavan. Leikkaavat silloin mustuneet osat pois. Luottoeläinlääkärin neuvosta steriloin sitten kotona kynsisakset ja hoidin operaation sekä haavanpuhdistuksen lopulta ihan itse. Siitä alkoikin sitten noin kolme viikkoa kestänyt haavanhoito. Paranemistahti oli kuitenkin aivan uskomaton ja neljä viikkoa tulehduksen alkamisen jälkeen haava oli kokonaan parantunut.

Monta viikkoa on siis hoidettu sekä emää että pentuja. Pennut ovat kasvaneet ja kehittyneet hienosti ja nyt kun emäkin on toipunut, alkaa tilanne näyttää jo ihan hyvältä :) Seitsemästä pennusta on jo viisi lähtenyt uusiin koteihinsa ja jäljellä ovat enää kotiin jäävä Freya sekä ensi viikolla Turkuun lähtevä Dino. Näistä pennuista peräti kolme muutti/ muuttaa Turku Naantali akselille, yksi Jyväskylään, yksi Tuusulaan, yksi Vantaalle ja Freya jää Nurmijärvelle :)

Pentujen ohella on ehditty muutamat agilitykilpailutkin käydä ja menestystäkin on tullut. Lainasin kahtena viikonloppuna peräkkäin pitkästä aikaa Suloa, eikä kovin paljon paremmin olisi voinut mennä: Kuusi rataa, kuusi nollaa, sijoitukset 1., 1., 2., 2., 3., 1. Melkoinen pakkaus tuo Sulo!!! :O Timo ja Free saivat myös puuttuvan tuplanollan (toinen heillä jo olikin), joten nyt meillä on maajoukkuekarsintoihin menossa Timo Freen ja Chilin kanssa, minä Flyn ja Sulon kanssa sekä SM- kisoihin edellä mainittujen lisäksi Flow. Flowlla on vielä teoreettinen mahdollisuus saada se puuttuva tuplanolla maajoukkuekarsintoja ajatellen, jos kuntoutuminen lähtee hyvin käyntiin. Omasta mielestäänhän se on elämänsä kunnossa ja kirmaa pihalla niin, ettei siitä mitään huomaa! Pikkuhiljaa kuitenkin kuntoutetaan. Flown osalta hieman hirvittää myös se, että korkean kuumeen yhteydessä sille tuli sydämeen lievä sivuääni. Sivuääni on heikentynyt, muttei kokonaan kadonnut. Tilannetta siis tarkkaillaan ja tarkoitus on vielä varmuuden vuoksi ottaa Flowlta sydänultra.

Sitten vielä niihin mukavimpiin uutisiin: Sekä Ava että Misty on todettu kantaviksi ja lisäksi molemmista on otettu röntgen. Avalla on neljä pentua mahassaan, Mistyllä viisi :) Jos synnytyksen sujuvat hyvin, meillä tuhisee kohta yhdeksän pentua kahdessa eri laatikossa, joten nyt toivotaan vaan onnea synnytyksiin!!!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>