Flyn synnytys

Flyn synnytys alkoi pe-la lievästi sanottuna yllättäen, vaikka näin jälkikäteen onkin helppo sanoa, että ”olishan se pitänyt tietää”. Flynhan PITI synnyttää vasta ti-ke (27.-29.11.). Minä kuitenkin uskoin sokeasti asiantuntevan eläinlääkärin kirjoitusta siitä, kuinka narttu synnyttää 63+-1 vrk ovulaatiosta….

Ja meillähän oli tarkka ovulaatiohetki tiedossa, joten ei siinä pitänyt olla mitään ihmeellistä; kantoaika on kuulemma 58-70 vrk vain siksi, ettei tarkkaa ovulaatiohetkeä ole yleensä tiedossa. No, asiantuntijatkaan eivät aina ole oikeassa ;) Kyllä se kantoaika voi ihan oikeasti olla 59 tai 60 vrk ;) Aloimme mitata Flyn lämpöä säännöllisesti viime viikon tiistaina. Lämmöt vaihtelivat jo tiistain ja torstain välisenä aikan 37-38 välillä ja hieman tätä ihmettelin.  Perjantain olin sitten iltamyöhään asti työseminaarissa ja palasin kotiin n. 22:30. Timo oli jo nukkumassa kun toimitin iltapuuhia ja viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa vilkaisin jääkaapin ovessa olevaa listaa Flyn lämmöstä. Hämmästys oli suuri kun näin lukeman: 36,6! Synnytys käynnistyisi todennäköisesti vuorokauden sisällä! Ajatukset pysähtyivät hetkeksi ja mietin voiko lukema pitää paikaansa? Miten se voi pitää paikkaansa? Hämmentyneenä menin sänkyyn ja ihmettelin, että JOS se pitää paikkaansa niin miten ihmeellä selviämme lauantain kasvattipäivästä ja sunnuntain asuntonäytöstä kun koira meinaa synnyttää. Kovin montaa minuutti a en asiaa ehtinyt miettiä kun Fly alkoi läähätellä peiton alla. Jaahas, kyllä se pitää paikkaansa. Sitten jostain pätkähti päähäni, että Chilille tehtiin ensimmäisen astutuksen yhteydessä myös progesteroni testi… ja samassa muistin, että myös Chili oli synnyttänyt kun astutuksesta oli kulunut vasta 59 vrk. Miten se ei ollut tullut kertaakaan aikaisemmin mieleeni??? Pidin selvästi eläinlääkärin tietämystä suurena kun en ollut asiaa sen enempää pohtinut vaan uskoin lukemaani.  ”Timo!” sanoin… ”Mmmm…” ”Mikset sanonut mitään Flyn lämmön laskusta?” ”No ajattelin sanoa kun tulet sänkyyn” ”Ahaa, se meinaa synnyttää HUOMENNA!” ”Siis huomenna???” No, asiat pyörivät puoli yötä päässäni, mutta päätin kuitenkin, että lähden lauantaiaamuna agihallille tapaamaan kasvatteja ja kouluttamaan ihan suunnitelmien mukaan. Timo jäi kotiin vahtimaan Flyta ja sovimme, että Timo soittaa minulle heti jos Fly alkaa työntää tai käyttäytyy jotenkin omituisesti. Kasvattipäivä sujui hyvin ja kaikki halukkaat saivat treenata agilityä. Myös flyball:ia päästiin kokeilemaan Kirsin johdolla; kiitokset vaan Kirsille! Treenien jälkeen tulimme meille pienelle lenkille ja söimme riistakeittoa ja jälkiruokaa. Olipas mukavaa, kiitos kaikille mukana olleille kasvateille omistajineen!!! Iltapäivällä Fly läähätteli välillä kovastikin ja synnytys näytti edistyvän hitaasti, mutta varmasti. Kuuden aikaan illalla avautumisvaihe oli kestänyt jo suurin piirtein 18 tuntia. Siinä vaiheessa näytti sitten yhtäkkiä siltä kuin koko synnytys olisi loppunut. Läähättely loppui ja Fly meni nukkumaan. Fly nukkui useamman tunnin rauhallisesti ja klo 22-23 välillä kerkesin asiaa ihmetellä jo päivystävälle eläinlääkärille sekä Tuikun kasvattajalle Tarjalle. Molemmat rauhoittelivat ja ”lohduttivat”, että avautumisvaihe voi kestää jopa 3vrk, eikä tarvitse huolestua, jos narttu on rauhallinen eikä vaikuta tuskaiselta. No tuskaiselta se ei tosiaan vaikuttanut! Huonosti nukuttu yö ja pitkä päivä alkoivat väsyttää minuakin, joten laitoin Tarjalle viestin, että menen nyt nukkumaan ja otan Flyn kainaloon. Alkakoot synnytys sitten kun alkaa. Pesin hampaat ja olimme menossa nukkumaan. Yhtäkkiä Fly nousi työhuoneen koirapedistä ylös ja meni kodinhoitohuoneessa olevan makuupussin päälle ja alkoi työntää! Ohjasin Flyn siitä pesuhuoneeseen pentulaatikkoon ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin syntyi ensimmäinen pentu! Siis mitä? Eihän se voi olla noin helppoa? Kymmenen minuuttia aikaisemminhan koira oli vielä syvässä unessa? Ensimmäiseksi syntyi tyttöpentu. Timo kirjasi ylös: tyttöpentu 130g , täysi maski, ei muuta väriä. Noin puoli tuntia myöhemmin vielä lauantain puolella syntyi toinen tyttöpentu 133g: täysi maski, päässä pyörylä, ei muuta väriä. Noin tunti tästä syntyi poikapentu 123g: täysi maski, ei muuta väriä. Hmm… alkoi kuulostaa värityksen osalta melko yksitotiselta ja erikoiselta, onhan noissa molemmissa vanhemmissa kuitenkin jonkin verran kroppaväriä. Taas kului aikaa ja syntyi neljäs pentu: poika 168g, täysi maski ei muuta väriä. Paitsi että sitä pentua työnnettiin vähän muita kauemmin ja se oli syntyessään hieman sininen. Viidettä pentua odotettiin sitten vielä puolitoista tuntia ja viimeinen pentu syntyi klo 3:55. Tyttöpentu 169g, täysi maski (toinen korva valkoinen –tai tässä vaiheessa vaaleanpunainen). Selässä muutama musta karva, mutta käytännössä niin vähän, että senkin voi sanoa olevan ilman kroppaväriä. Kopioita siis toisistaan kaikki tyynni! Pieniä, mutta terhakkaita ja elinvoimaisen oloisia. Ja Fly… mikä äiti!!! Se oli koko synnytyksen ajan tyynen rauhallinen, keskittyi tehtäväänsä, synnytti helpon oloisesti ja hoiti pentujaan erinomaisesti. Se ei olisi tarvinnut meitä mihinkään ja olisi selviytynyt koko touhusta täysin ilman meidän apuamme. Nyt vajaa kolme vuorokautta synnytyksen jälkeen pennut ovat kasvaneet hyvin ja Fly on viihtynyt pentulaatikossa 24h/ vrk. Pissalle on saanut viedä puoliväkisin, tosin tänään iltapäivällä Fly kävi pissalenkin jälkeen iloisesti tervehtimässä Tuikkua ja Freetä ennen kuin meni takaisin pentulaatikkoon. Ihana Fly! Näin jälkikäteen ajateltuna huvittaa eniten se, että Fly ehti yllättää ja hämmentää minua useaan otteeseen sen yhden vuorokauden aikana. Ensin sillä, että se meinaa JO synnyttää. Sitten sillä, että ei se meinaakaan VIELÄ synnyttää . Ja sitten sillä, että nytkö se jo synnyttää ;)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>